Руска организация, която проследява политически арести и предоставя правна помощ на задържани,

...
Руска организация, която проследява политически арести и предоставя правна помощ на задържани,
Коментари Харесай

Русия блокира уебсайт на група, която проследява политически арести

Руска организация, която наблюдава политически арести и предоставя правна помощ на арестувани, съобщи в събота, че правителствените регулатори са блокирали уеб страницата й, което е последният ход в месеци принуда против самостоятелни медии и организации за правата на индивида, оповестява АП.

OVD-Info заяви, че съветският контролен орган за интернет и връзки, Роскомнадзор, е блокирал уебсайта на групата. Организацията съобщи в туит, че не е била публично известена за решението и не знае повода за действието, като се изключи че е разпоредено от съд отвън Москва.

OVD-Info придоби известност със своето подробно следене и броене на арестите по време на улични митинги в Русия. Активистите за първи път започнаха практиката по време на всеобщи митинги, провокирани от съветските парламентарни избори през 2011 година

Данните са били незаменими за новинарските издания през годините, така като руските управляващи значително мълчат или подценяват мащаба на всеобщите арести по време на митинги и демонстрации.

OVD-Info работи и като група за правна помощ, като изпраща юристи, които да оказват помощ на арестуваните протестиращи в полицейските сектори и в съдилищата. През септември основана в Швеция интернационална организация за правата на индивида награди OVD-Info своята премия за Защитник на гражданските права на годината.

Същият месец руските управляващи дефинираха групата като " непознат сътрудник " - определение, което върви ръка за ръка с несъразмерен надзор от страна на държавното управление и мощни унизителни конотации, които могат да дискредитират. Основателите на OVD-Info дадоха обещание да продължат работата на организацията.

Руските управляващи ускориха напън върху правозащитни групи, медии и обособени публицисти през последните месеци, като показаха десетки като задгранични сътрудници. Някои бяха оповестени за " нежелани " - определение, което не разрешава организациите в Русия - или упрекнати във връзки с " нежелани " групи.

В петък Министерството на правораздаването на Русия добави още две групи за права в регистъра на задграничните сътрудници: Coming Out и Revers, които се застъпват за правата на ЛГБТ и дават помощ на борещата се ЛГБТ общественост в Русия.

Руското законодателство задължава неправителствена организация, медия, неофициално придвижване или физическо лице да бъдат посочени като задграничен сътрудник, защото са получили задгранично финансиране - даже малко подаяние от непознат жител - и вземат участие в свободно дефинирана политическа активност.

OVD-Info, дружно с други правозащитни групи, започва акция през септември за унищожаване на закона за " непознатите сътрудници ". Към края на декември повече от 240 организации и над 260 000 лица са подписали петиция, която разказва закона като " дискриминационен и противозаконен ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР